čtvrtek 1. září 2016

Chvála podzimním večerům

Celé léto jste zde mohli číst nadšené ódy na vstávání za kuropění, vlahá letní rána, malebné východy slunce, teď na podzim zde zřejmě stále častěji budete číst stejně nadšené ódy na vlahé večery, krásy západu Slunce a podobně - je to vývoj :-)


Souvisí to samozřejmě s tím, že se nám zkracuje den, takže jak brzy ráno, tak pozdě večer už na nás čeká strašák tmy. A taky s tím, že rána přestávají být vlahá, ale začínají být pěkně studená, takže vlahé počasí se nám stěhuje více do večerních hodin. 

Ale dosti rozumových analýz - včera večer jsem se vydal na svou pravidelnou dávku kilometrů po návratu ze zahrady o půl osmé večer, kdy již pominulo odpolední vedro a nastal příjemný večer ozařovaný oranžovou září zapadajícího slunce, k tomu lehký větřík - ideální běžecké podmínky pro podávání ideálních běžeckých výkonů. První část běžím se synem a pěkně jsme se do toho opřeli - o 30 s na kilometr rychleji než zde běhán sám. Tempo držím i poté, co se syn obrací směrem k domovu, já běžím směrem na Končiny a kochám se krásnými barvami večerní krajiny, všude ticho, klid a mír. 

Jen se nesmím zbytečně zdržovat, protože slunce zapadlo před nějakou dobou a na kraj kolem padá větší a větší soumrak. Na sedmém kilometru se tedy obracím k domovu, tma houstne, ze světla zbývá již jen tenký oranžový pásek na západním obzoru. Dokud běžím po asfaltu, vidím ještě dobře, jakmile však odbočuji na trávou zarostlou polní cestu, nevidím skoro nic a běžím skoro po paměti :-)  Trénink na podzimní a zimní noční výběhy :-)

Do bezedné jámy nepadám, kotník si nevymykám a již vidím světla Rychnova, konec mého běhu již osvětluje bezpečné sodíkové osvětlení. V půl deváté jsem po necelých 11 kilometrech doma, venku již je tma úplná - kdeže jsou červencové večery se světlem do deseti? :-) 

Pocit z běhu výborný, zřejmě začnu běhat častěji večer než ráno - ranní běhy si nechám zřejmě jen na víkend. Je to holt vývoj! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat