sobota 17. září 2016

Trošku běžecké matematiky

Každý běžec, co znám, a asi i většina těch, co neznám, si počítá a eviduje naběhané kilometry. Zejména v době různých běžeckých aplikací či běžeckých hodinek....


Přiznám se bez mučení - ani já nejsem výjimkou. Taky si počítám, respektive nechám si aplikacemi počítat naběhané kilometry. Ježíšek mi vloni přinesl běžecké hodinky s GPS, se kterými jsem maximálně spokojen. Do té doby jsem používal telefon s Endomondem, které není špatné, ale hodinky jsou lepší, pohodlnější, přesnější ....

Ale to jsem poněkud odbočil od tématu dnešního příspěvku. :-) Minulou neděli jsem měl naběháno za letošní rok 955 km - to je 45 km do rovné tisícovky, což byl prvního ledna takový můj tajný cíl :-) Tu jsem pojal nápad, že by bylo pěkné překonat onu tisícovku během nedělního Půlmaratonu v Českém Ráji. I začal jsem počítat - 45 km -21 km je 24 kilometrů, které musím naběhat do neděle. Pro mě žádný problém. V úterý jsem ukrojil z onoho koláče 13 km, ve středu při běhu ke Kocourovi dalších 9 km, na pátek nebo sobotu mi tedy zbyly pouhé dva kilometry - ideální pro poslední výběh před závodem! :-)

A tak tedy v pátek večer o půl osmé po neobyčejně horkém dni - údajně posledním horkém dni letošního roku - vyrážím od domu v Lukavici na pár posledních pohodových tréninkových kilometrů. Už je pořádné šero, ale pořád hodně teplo. To úplně první, co mě zaujme při výběhu, je obrovský Měsíc na východní obloze - těsně nad obzorem vypadá až neskutečně veliký a oranžový. První kilometr běžím do kopce - tady v Lukavici je to jedno, ať běžím kam běžím, vždycky začínám do kopce. Přibíhám k lesu, cesta přes les už je hodně tmavá, ale přesto odolávám a nezapínám čelovku - moje oblíbená disciplína poslední dobou. :-) Na druhém kilometru se obracím a běžím zpět, Měsíc už je na obloze výš a nepůsobí tak neskutečně. V lese je ještě temněji, už opravdu skoro nevidím pod nohy, naštěstí není cesta lesem dlouhá, Venku z lesa je vidět lépe, poslední dva kilometry z kopce si užívám, i dnes jsem to zvládl bez světla :-)

Celkem mám tedy na svém kontě 982 km, takže v neděli někdy na 18.kilometru půlmaratonské trati překonám tisícovku! I díky dnešnímu pětikilometrovému výběhu :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat