úterý 5. července 2016

Den svatého Cyrila a Metoděje

Na den slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje vstal možný budoucí maratonský hrdina ze svého lože již za kuropění aby lehce posnídav chutné a lehké leč přesto vydatné stravy obul své zázračné sedmimílové opánky a vyrazil vstříc novému dni.


Tak tenhle výrok se určitě nikde v žádné kronice neobjeví, ale slavnostnost a starobylost dnešního svátku mě inspirovala k tomu archaicky znějícímu úvodu. Řečeno mluvou 21.století jsem si dnes nařídil budík na 5:40, opatrně, abych nevzbudil klidně a spokojeně spící rodinu jsem posnídal ovesnou kaši a banán, zapil to vodou a v 6:30 jsem obul své běžecké boty a vyrazil jsem do okolí Lukavice přivítat nový den troškou toho sportu. Je hloupost tvrdit, že jsem viděl zrod nového dne - Slunce již bylo vysoko na obloze a zářilo z modré oblohy, vzduch byl ještě vlahý až chladný, pofukoval jemný větřík - ideální běžecké podmínky. Jaký to rozdíl oproti večerním výběhům, kdy zvláště v létě bývá příliš teplo nebo dusno až k zalknutí. Jako bonus k dnešnímu krásnému svátečnímu ránu byl nádherný výhled na panorama Orlických hor i na vzdálené Krkonoše na obzoru. Běželo se mi lehce, i  když jsem si dnes do itineráře zaplánoval pár nezbytných kopečků. Po 11 kilometrech a sprše jsem již v osm hodin seděl na terase u naší chaloupky a vychutnával krásné letní ráno! :-) Jaká nádhera!

 Musím se však přiznat, že cestu k rannímu běhání jsem si hledal hodně těžce - vloni jsem byl běhat ráno pouze několikrát a nikdy to nebylo ono - běželo se mi těžce, neměl jsem energii nebo naopak jsem byl plný po snídani. Při posledním ranním výběhu loni v srpnu jsem si pak zranil koleno natolik, že jsem dva a půl měsíce nemohl běhat a přišel o dva podzimní půlmaratony. Takže není žádný div, že jsem měl z ranního běhání lehký podvědomý strach. Ke změně názoru mě přivedla racionální úvaha v souvislosti s tréninkem na maraton - jak naběhat potřebné objemy a přitom neohrozit rodinný život? A jak vůbec běhat v horkých letních dnech? Na obě tyto otázky je jen odpověď - běhat ráno. A tak jsem trošku experimentoval se snídaní, časovým odstupem od snídaně a tak a výsledek je mimo jiné i dnešní ranní běh.  Jako příjemný vedlejší efekt ranního běhu pak je pocit, že už dnes nemusím myslet na běh! :-) Ať žije ranní běhání!

Žádné komentáře:

Okomentovat